Opis
SKŁADNIKI
ziarno
orkiszu* 100% (*certyfikowany
składnik ekologiczny)
OPIS
Orkisz
jest starą odmianą pszenicy. Ziarna orkiszu dojrzewają w grubych łupinach,
chroniących je przed zanieczyszczeniami. Orkisz można zmielić, otrzymując
pełnoziarnistą mąkę orkiszową, odpowiednią do wypieku chleba i ciast. Ugotowany
i zmiksowany orkisz jest świetną bazą kotletów i past.
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA
Uprzednio
namoczony kilka godzin i przepłukany orkisz gotować w świeżej, osolonej wodzie
w proporcji 1:3 (1 porcja orkiszu na 3 porcje wody) ok. 90
min.
WARTOŚĆ
ODŻYWCZA W 100 g
Wartość
energetyczna - 1428 kJ / 338 kcal
Tłuszcz
- 2,7 g,
w
tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,3 g
Węglowodany
- 62 g,
w
tym cukry - 1,0 g
Białko
- 12 g
Sól
- 0 g
INFORMACJA
ALERGENNA
Produkt
może zawierać alergeny: orzeszki ziemne, orzechy, sezam,
soję.
ZALECANE
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać
w suchym i chłodnym miejscu.