Opis
SKŁADNIKI
soczewica
żółta* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Ekologiczna
soczewica żółta charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem. Ma tendencję do
rozpadu po ugotowaniu,dlatego doskonale nadaje się jako dodatek do zup, czy
gulaszów. Idealnie sprawdza się również w daniach jednogarnkowych. Można z niej
przygotować pasty kanapkowe lub farsz do wypełniania pierogów, krokietów,
pasztecików, a nawet pieczeni mięsnych.
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA
uprzednio
wypłukaną soczewicę gotować w proporcji 1:2 (1 porcja soczewicy na 2 porcje
wody) przez ok. 25 min. Posolić pod koniec gotowania.
WARTOŚĆ
ODŻYWCZA W 100 g
Wartość
energetyczna - 1932 kJ / 459 kcal
Tłuszcz
- 1,4 g
w
tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g
Węglowodany - 73 g
w
tym cukry - 2,0 g
Białko
- 23 g
Sól
- 0,02 g
ZALECANE
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać
w suchym i chłodnym miejscu.