Opis
SKŁADNIKI
kaszka
kukurydziana* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Ekologiczna
kaszka kukurydziana otrzymywana z ziaren kukurydzy. Przygotowuje się z niej
słynną włoską polentę lub rumuńską mamałygę, która smakuje zarówno na słodko,
np. na śniadanie z suszonymi owocami, jak i na słono do dań głównych. Kaszka
służy również jako zagęszczacz do zup i sosów, a po zmieleniu na mąkę
przygotowuje się z niej również placki, puddingi, ciasta.
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA
Kaszkę
gotować w osolonej wodzie w proporcji 1:2 (1 porcja kaszki na 2 porcje wody) na
małym ogniu ok.10 -15 min.
WARTOŚĆ
ODŻYWCZA W 100 g
Wartość
energetyczna - 1595 kJ / 377 kcal
Tłuszcz
- 1,8 g,
w
tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6 g
Węglowodany
- 78 g,
w
tym cukry - 1,2 g
Białko
- 7,5 g
Sól
- 0 g
ZALECANE
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać
w suchym i chłodnym miejscu.