Opis
SKŁADNIKI
100%
olej z zarodków rzepaku* (*certyfikowany składnik
ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 3700 kJ/ 900 kcal
Tłuszcz - 100 g
w
tym kwasy tłuszczowe nasycone - 7,2 g
w tym kwasy tłuszczowe
jednonienasycone - 70 g
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone
- 22,8 g
Węglowodany - 0 g
w tym cukry - 0 g
Białko - 0
g
Sól - 0 g
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w chłodnym i ciemnym
miejscu
OPIS DODATKOWY:
Dzięki obniżeniu zawartości kwasów
wielonienasyconych i podwyższeniu jednonienasyconych olej jest odporniejszy na
działanie wysokiej temperatury. Stosując te oleje do smażenia możemy zastępować w kuchni nasycone
tłuszcze zwierzęce nienasyconymi tłuszczami roślinnymi. Przewagą tego produktu w stosunku do
olejów rafinowanych jest wysoka zawartości kwasów jednonienasyconych oraz
obecność tokoferoli – witamina E, fosfolipidów, polifenoli czy karotenoidów.
Zestaw 3
olejów z zarodków rzepaku pozwala zastąpić w kuchni wszystkie inne tłuszcze
niezbędne do pieczenia, smażenia i gotowania.
Temperatura dymienia do 210
st.