Opis
SKŁADNIKI
ziarno
orkiszu* 100% (*certyfikowany
składnik ekologiczny)
OPIS
Orkisz
jest starą odmianą pszenicy. Ziarna orkiszu dojrzewają w grubych łupinach,
chroniących je przed zanieczyszczeniami. Orkisz można zmielić, otrzymując
pełnoziarnistą mąkę orkiszową, odpowiednią do wypieku chleba i ciast. Ugotowany
i zmiksowany orkisz jest świetną bazą kotletów i past.
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA
Uprzednio
namoczony kilka godzin i przepłukany orkisz gotować w świeżej, osolonej wodzie w
proporcji 1:3 (1 porcja orkiszu na 3 porcje wody) ok. 90 min.
WARTOŚĆ
ODŻYWCZA W 100 g
Wartość
energetyczna 1466 kJ/ 346 kcal
Tłuszcz 1,1 g
w tym kwasy
tłuszczowe nasycone 0,9 g
Węglowodany 67 g
w tym cukry
0,9 g
Błonnik 4,8 g
Białko 15 g
Sól 0
g
INFORMACJA
ALERGENNA
Produkt
może zawierać alergeny: orzeszki ziemne, orzechy, sezam,
soję.
ZALECANE
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać
w suchym i chłodnym miejscu.