Opis
SKŁADNIKI
nasiona fasoli
mung* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Ekologiczne kielki
fasoli mung mają lekko kwaskowaty smak.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W warunkach domowych kiełki
przygotowujemy w następujący sposób: Bierzemy płaski talerz, wykładamy go gazą
lub innym materiałem chłonącym wodę. Na gazę sypiemy pojedynczą warstwę nasion
i podlewamy ją wodą, najlepiej przegotowaną i letnią. Wodę należy uzupełniać
tak , aby gaza cały czas była mokra. Nasiona umieszczamy w ciepłym i najlepiej
ciemnym miejscu. W zależności od gatunku kiełkowanej rośliny, kiełki pojawiają
się po 2-4 dniach. Przy nasionach grubych np. groch, soja, cieciorka, itp. lub
nasionach z łupiną np. dynia, słonecznik, kiełki ścinamy przed spożyciem, a
nasiona drobne używamy w całości.
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym miejscu.