Opis
SKŁADNIKI
nasiona
wiesiołka* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W warunkach domowych kiełki
przygotowujemy w następujący sposób: Bierzemy płaski talerz, wykładamy go gazą
lub innym materiałem chłonącym wodę. Na gazę sypiemy pojedynczą warstwę nasion
i podlewamy wodą, najlepiej przegotowaną i letnią. Wodę należy uzupełniać
tak, aby gaza była cały czas mokra. Nasiona umieszczamy w ciepłym i najlepiej
ciemnym miejscu. W zależności od gatunku kiełkowalnej rośliny,
kiełki pojawiają się po 2-4 dniach. Przy nasionach grubych, np. groch,
soja, cieciorka itp. lub nasionach z łupiną np. dynia, słonecznik, kiełki
ścinamy przed spożyciem, a nasiona drobne używamy w całości.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w
suchym miejscu.